Den här sidan använder cookies. Mer info här. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. OK!

Mailserverbyte, vecka 41

Preliminär tid för mailserverbytet är 10/10 kl 13.00.

Vi har under en längre period förberett för ett byte av mailserver.
Bytet kommer påverka flertalet av våra kunder, de kunder som idag har en mailserver med namn som slutar med entos.se eller entos.nu.

I samband med bytet så pekar vi om pop.entos.se/smtp.entos.se (och de andra namn vi använder på vår "gamla" mailserver) så att de pekar mot den nya servern. Vilket i teorin skulle kunna medföra att ni som kunder inte skall behöva drabbas av några störningar.

 

Tänkbara problem:

Fel lösenord - alla lösenord på den nya mailservern är minst 7 tecken. Vi har lagt upp det lösenord du fick från oss när mailadressen aktiverades, kompletterat med 0 (noll).

Mail "försvinner" - har du hämtat mail med IMAP (som egentligen idag är att rekommendera) så kommer du initialt inte ha dina mail på plats på den nya servern. Lättast (för dig) är att du meddelar oss (gärna via formuläret på vår hemsida) så flyttar vi över mailen till den nya servern. Mailen finns tillgängliga via den "gamla" webbmailen (de "gamla" inloggningsuppgifterna gäller). Vi rekommenderar INTE att mail skickas via den gamla webbmailen.

Kan inte skicka e-post - vi skall ha gått igenom och lagt upp alla varianter av SMTP-servrar så att de är flyttade. Dock har vi inte fått med oss riktigt alla användarnamn till servrarna. Har du problem att skicka e-post rekommenderar vi att du ställer in smtp.entos.se som server för utgående e-post. Autentisering skall göras med samma användaruppgifter som för inkommande e-post. Är man inne och ändrar inställningarna så rekommenderar vi att SSL används och att ni då använder port 465 för utgående e-post.

 

Fler problem kommer säkert dyka upp, vi kompletterar listan efterhand...

 

Det som gäller är följande:

- för optimal säkerhet och stabil uppkoppling med SSL behöver mailservernamnet sluta med entos.se (inte entos.nu).
- på den nya mailservern måste lösenorden vara minst sju tecken, vilket innebär att ni som i dagsläget har lösenord med sex tecken har fått ert nuvarande lösenord förlängt med ett tecken en nolla (0).
- vi rekommenderar uppkoppling med SSL mot mailservern. Ställs in olika i olika mailprogram. Port för inkommande e-post är vid SSL 993 (imap) eller 995 (pop), för utgående e-post är det 465 (smtp).
- använder du POP-mail (laddar hem dina mail till ett mailprogram på din dator med POP) så kommer bytet gå helt smärtfritt.
- använder du IMAP för att ladda hem dina mail till dator och/eller mobil enhet så kommer det inte gå lika smärtfritt... Vid serverbytet kommer då inte de "gamla" mailen med automatiskt till den nya servern. Hur flytten skall göras på bästa sätt beror på vilket e-postprogram du använder.

- för att komma åt den "gamla" webbmailen så kan man surfa till mailhost.entos.se/iclient